Що ви знаєте про державність?

Що ви знаєте про державність?

28 липня 2022 року наша країна вперше відзначає День Державності України!

Ця пам’ятна дата покликана звернути увагу суспільства на традиції українського державотворення, які мають понад тисячолітню історію: історія України давня і становить не 30 років незалежності, і не понад 100 років, якщо ми рахуємо від УНР, створеної у 1917 році, – наші державницькі традиції виростають з історії Русі. Це свято вшановує всі етапи нашого державотворення, а також усіх, “хто доклав зусиль, щоб Україна існувала як незалежна демократична держава”.

День української державності встановлено Указом Президента від 24 серпня 2021 року. Ця пам’ятна дата акцентує увагу на спадкоємності України від держави Володимира Великого з її столицею в Києві. Саме тому для відзначення Дня державності була обрана дата 28 липня, коли в Україні відзначають також День хрещення Руси-України: введення християнства стало цивілізаційним вибором і зумовило історичний зв’язок українських земель із Європою. Прагнення до свободи та самостійності є визначальною цінністю українців, що давала наснагу і сили залишатися собою в часи бездержавності. День Української Державності нероздільно пов’язаний із розвитком війська та військовими тисячолітніми традиціями. Українці – захисники нашої державності – нащадки воїнів-русичів, козаків, січових стрільців, вояків УПА. Сучасні Збройні Сили України, стримуючи агресора, захищаючи суверенітет і незалежність Української держави – доводять, що українці – народ-військо.

Дружня родина Ліцею № 35 завжди цінує традиції та бере участь у вшануванні всіх державних свят та історичних дат. Ось і сьогодні учні Ліцею № 35 є учасниками онлайн-фестивалю віршів «Якою я бачу свою Україну!» (Донецький Палац молоді «Юність»).