2016-2017

Радіолінійка до свята Масляної (черговий клас 7-А, кл.кер. Півторак Р.Г.)

1 учень:Доброго дня усім учням і вчителям найкращої школи №35! Сьогодні з вами черговий 7-А клас! Наше чергування припало на святковий тиждень – тиждень свята Масляної.Але, перш ніж розказати Вам про традиції та обряди цього свята, дозвольте привітати всіх іменинників цього тижня!

2 учень:Неможливо уявити собі завершення зими без традиційного масляного тижня, за який кожен справжній українець встигає з’їсти таку кількість смачних млинців, що вистачить на весь рік. А чи знаєте ви, що Масляна – це одне з найдавніших слов’янських свят, тому що бере свій початок ще з дохристиянських часів, у періодпоклонінняязичницьким богам?

1 учень:Маслянасимволізувалаприхідвесни та пробудженняприроди. Древніслов’янивідзначали “проводи зими” та початок весни і весняногоземлеробства. В цей день вшановувалиСонце, яке несло тепло і пробуджувало природу, тому й готувалижертовнийхліб, схожий на ценебеснесвітило – млинець.

2 учень:Свято активно відзначалося не лише в періодязичництва, а й післязапровадженняхристиянства князем Володимиром у 988 році. ПравославнаЦерква не відштовхнуланароднітрадиції, а раціонально, з розумомвикористала.Масляна –  це древньослов’янське свято, зароджене на території нашої Батьківщини. А ми, українці, є спадкоємцями традицій Київської Русі. ОтжеМасляна – наше культурненадбання.

1 учень:Любить наш народ святкування, веселощі і розваги. То чому б не відзначитикінецьзими? Адже є чудованагода — свято Масляної! До того ж триваєвоно не один день, а цілихсім.Починаєтьсясвяткування з …

2 учень:Стоп! Давай по-порядку.Вартоспочаткуз’ясувати, звідки походить назва свята. А раптом вона не одна?..

1 учень:Історіяцього свята говорить нам про те, щовонозародилосяще в стародавнійслов’янськійязичницькійкультурі. Люди здавна на Маслянувипікали млинці, як символ тепла, сонця, перемоги весни над зимою. Символом останньоготакожбулоспалювання опудалаЗими.

2 учень:В народібулипоширенимидужерізноманітні назвицього свята: Масляниця, Сирна, Касаточка,  Чеснамасниця, Весела,  Об’єдуха, Ясочка. Може, Типомітив, щовсіназвижіночого роду. І ценедаремно. З давніх-давенМаслянавважалася жіночим святом. Чоловікиповиннібуливідкупитися у жінок, щобмати право святкуватиМасляницю.

А тепер і про етаписвяткуванняпоговоритиможна! Починаємо з понеділка. Зауважу, щокожен день має свою назву.

1 учень:Так, перший день тижняіменують «Зустрічі». Люди збиралися у великі гурти на сніговихгірках і забавлялися, сковзаючисьіз них. Такізустрічі проходили дуже тепло і радісно.

2 учень:Вівторок масляноїнеділі в народі прозвали «Заграш». Цікаваназва, чи не так? В цей день починалисярізноманітніігрища і пригощаннявсіхмлинцями.

1 учень:Середа звалася «Ласункою». Чим смакувалицього дня, напевно, зрозуміловсім. Без солоденького не можнабулообійтися.

2 учень:Четвер в народіздобувназву «Розгуляй-четверток». І недаремно. На цей день припадали катання на конях і санках.

1 учень:В п’ятницю проходили «Тещинівечори». Кожен зять повинен бувсходити в гості до своєїтещі.

2 учень:В суботу, на «Невістчиніпосиденьки» бажанобулопровідатисвоїхродичів.

1 учень:«Днем прощення» називали неділю. Люди весело і водночасізсумомпрощалися з Масляною, просили вибачення у всіхрідних та знайомих за минуліобрази. А потімслідував Великий Піст — і про гучнігуляння, веселощі і розвагидоводилосязабувати.

2 учень:Отак весело і яскраво  проходитьсвяткуванняМасляної. Подекуди  йсьогодні люди, дотримуючись наших прадавніхтрадицій, святкуютьМасляну. Це свято завжди супроводжується веселощами, забавами, іграми. Тому ми пропонуємо всім присутнім розгадати веселі загадки і за правильні відповіді отримати жетони.

1 учень:

Чудо – сани прилетіли,

Скакунив тих саняхбілі.

Їде в саночках цариця –

Білокоса, білолиця.

Рукавом своїммахає,

Сріблом землю накриває. (Зима)

 

2 учень:

Цяхудожниця красиво

Починаєзелене диво:

Тут мазок, там мазок –

Є травичка і листок.

Як малює в лісі й гаї,

Все навколооживає,

Здогадались, хто вона?

Це до нас прийшла … (весна)

 

1 учень:

Ріжутьлід,

Залишаютьдовгийслід…

А якішвидкі вони!

Це, звичайно…(ковзани)

 

2 учень:

У ночі мороз гуляв

І дерева прикрашав,

Одягалисьгілочки

У сріблясті кожушки. (Іній)

 

Жартівливі загадки

  1. 1.        На яке питання не можнавідповісти «Так»? («Тиспиш?»)
  2. 2.        На якомудубілистя не росте? (На сухому)
  3. 3.        Підякимкущемсидитьзаєць, коли йдедощ? (Підмокрим)
  4. 4.        Коли можна воду носити в решеті? (Коли замерзне.)
  5. 5.        Що у світінайшвидше? (Думка)
  6. 6.        Щоробитьлюдина, коли вона не лежить, не сидить, не йде? (Стоїть)

 

 

1 учень:На Масляну старались забути всіобрази, всіпечалі. Тож давайте ми з вами зараз візьмемося за руки, та забудемовсе погане,, всі печалі та образи і відпустимоїх.

До Всесвітнього Дня боротьби з ВІЛ/СНІДом

02.12.2016 року були проведені тематичні радіолінійки для учнів середньої та старшої ланок, також і для учнів початкової школи. Черговий 7-А клас разом з Півторак Р.Г. привітали іменинників тижня, провели серед учнів вікторину “Жити в світі, де є ВІЛ”, подарували музичний подарунок.
Кінішенко Н.Л. провела з учнями початкової школи цікаві інтерактивні ігри, допомогали своєй вчительці учні 1-А класу – це був їхній дебют.

Автор матеріалу завуч з НВР Куликова Т.О.

До Дня толерантності

18.11.2016 року як зазвичай відбулася зустріч учнів на другому поверсі. Під гаслом “Ми різні, але ми разом, та всі ми рівні!” пройшла радіолінійка до Дня толерантності. Багато цікавих фактів, інтерактивних ігр, загадок, вікторин було проведено учнями чергового 8-В класу разом з Домінецькою В.Л., допомогали черговим учні 5-В класу.

Автор матеріалу завуч з НВР Куликова Т.О. 

18.11.16

 

До Дня української писемності і мови

 

9 листопада українська громада відзначає велике духовне свято – День української писемності і мови, що яскраво засвідчує багатолітній тернистий шлях розвою рідного слова і його безсмертних творців. Мова – це велике національне надбання, коштовний скарб із могуття інтелекту і криці моралі, це пісня душі, покладена на слова. У ній досвід, мрії і сподівання мільйонів людей, об»єднаних в єдине ціле – народ. Першим до нас приходить слово… З колисковою материнською піснею, тихою казкою, доброю ласкою. Світ – мов казка. І пізнаємо ми його за допомогою слова. За допомогою слова відкриваємо таємничість і складність наших наук: географії, історії, біології, фізики, математики…. Отже словесність – початок усіх наук. Вона джерело, звідки починається струмок, який ширшає, набирає сили і розливається могутньою рікою. Адже слово до слова – зложиться мова!

Це і багато інших цікавих фактів, вікторину для юних лінгвістів, загадки, вірші  представили учні 8-Б класу разом із Сенчук І.В. та учні 2-Б класу, учитель Резнік А.А., на тематичних радіо лінійках 11.11.2016, присвячених Дню української писемності і мови.

Автор матеріалу: завуч з НВР Куликова Т.О.

Готуємось до Ювілею нашої рідної школи!

В п”ятницю, 04.11.2016р., черговий клас 8-А разом із класним керівником Погосовою Ж.Р. та педагогом-организатором Захарцовою О.Є. нагадали усім учням, що у 1971 році була побудована і почала працювати наша школа. В цьому році ми відзначимо її 45-річчя! Учні провели цікаву вікторину “Якою ви знаєте нашу школу?” Наприкінці лінійки всі разом заспівали гімн школи.

Автор матеріалу завуч з НВР Куликова Т.О.

07.11.16

Шкільне радіо «Новий день»

            Ось і розпочався новий 2016-2017 навчальний рік. Традиційно по п’ятницям після 2-го уроку діти збираються на другому поверсі школи, щоб почути новини шкільного радіо «Новий день».

            Четвертий рік поспіль в школі проводяться ефіри шкільного радіо, ідейними натхненниками якого є директор школи Рідош М.І., педагог-організатор Захарцова О.Є. та старшокласники-представники учнівського самоврядування.

            Радіоефіри завжди тематичні. Традиційними є рубрики: «Новини школи та міста Краматорськ»; «Це цікаво знати…»; «Вітаємо іменинників»; «Об’яви»; музично-творчий подарунок від чергового класу. Підготовкою кожної зустрічі займаються учні чергового класу під керівництвом Захарцової О.Є. З вересня 2016 року ведучою радіоефірів є Толстошеєва Олена (10-Б клас), президент учнівського самоврядування школи.

            Учні 1-4-х класів проводять випуски шкільного радіо разом зі своїми вчителями на першому поверсі після третього уроку.

            Сподіваємося, що новий навчальний рік буде активним, цікавим, насиченим.

            До нових зустрічей по п’ятницям!

Автор матеріалу завуч з НВР Куликова Т.О.

18.09.2016

 

З днем народження, рідне місто!

В п”ятницю, 23.09.2016р., в школі пройшли радіолінійки, присвячені 148-чю Краматорська. Педагог-організатор Захарцова О.Є. нагадала учням середньої та старшої ланок про міський флешмоб (площа Миру, 24.09.16р. о 17.00), ознайомила з програмою на святкові дні. Учні 2-А класу під керівництвом Макаренко О.П. нагадили всім про історію нашого міста, видатні місця, читали вірші про Краматорськ. Всі учні пройшли інструктаж з БЖ та правил повідінки під час проведення міських розважальних заходів в вихідні дні.

Автор матеріалу завуч з НВР Куликова Т.О.

25.09.2016