2017-2018

МІТИНГ 08.05.2017

8 травня 2018 року в нашій школі пройшов мітинг, присвячений 73-річниці Перемоги над нацистами в Європі.

Вед.2 ХХІ століття. Все далі відходять у минуле грізні роки Другої світової війни. Але щороку в травні ми відзначаємо День Перемоги над нацистами в Європі, і ніколи не згасне пам'ять про всіх тих, хто поліг у боях, хто віддав своє життя заради нашого щастя.
Вед.1 Але для того, щоб цей день настав, потрібно було пройти сотні тисяч кілометрів доріг, спочатку відступаючи, залишаючи нацистам наші краї, а потім з новими силами, зібравшись, кинутися на ворога знову і вже гнати його до кордону, не зупиняючись.
Вед.2.Україна. Її безкрайні поля, зелені ліси і гори, блакитний Дніпро – все вразила пухлина нацистської чуми. Скільки українських хлопців і дівчат пішли на фронт, щоб захищати свою країну. Але на початку червня 41-го року все ще було спокійно на Україні …
Вед.2. Раптово загорілася земля на величезних просторах, застогнала від жахливого болю. У світлу солов'їну ніч 22 червня на неї обрушилася незліченна кількість бомб і снарядів. Людина і метал. Хто міцніше? Хто сильніший? Перемогла людина, але якою ціною? Як багато залишилося їх,
полеглих, там, в полях, в низинах, в лісах і болотах … Для всіх присутніх на згадку про загиблих на полях війни прозвучала пісня «Журавлі» у виконанні Калюжної Олени.
Вед.1 Вони були нескінченними – дороги війни … Сніг і непролазні болота, хуртовини і ливні. І смерть, яка стереже щокроку. Такого не витримували машини, грузли в трясовині танки. А люди йшли – кілометр за кілометром, п’ядь за п’яддю очищаючи свою рідну землю від ворожої нечисті.

Вед.2.Чотири роки … Тридцять чотири тисячі годин! .. Від Києва до Берліна – одна тисяча двісті чотири кілометри. Так мало. Правда? Це, якщо летіти літаком, – дві години. Перебіжками і по-пластунськи – чотири роки! Мільйони загиблих… А скільки не народжених дітей? А скільки залишилося вдів і сиріт? ..
Вед.1.На окупованій території гітлерівці знущалися над мирним населенням та військовополоненими. Вони масово розстрілювали жителів міст і сіл, не шкодуючи ні дітей, ні старих, піддавали нелюдським тортурам полонених солдатів і офіцерів, партизанів, підпільників, тисяча ми примусово вивозили працездатних громадян на каторжні роботи до Німеччини, руйнували
пам’ятники національної культури, житлові будинки, підприємства, розкрадали майно громадян і загально національні цінності.

Вед.2.Техніка знищення населення окупованих країн була садистською, сягнула небачених розмірів. Гітлерівці покрили Європу павутиною похмурих катівень, організовували жахливі «фабрики смерті»
Вед.1. Кров холоне в жилах при згадці про такі табори смерті, як Дахау, Освенцим, Майданек, Бухенвальд, Заксенхаузен і подібні до них, в яких по-звірячому закатовано і знищено кілька мільйонів чоловік.
Вед.2. А скільки матерів, сестер, коханих чекали і не дочекалися своїх синів, братів, чоловіків. У народі недаремно кажуть, що час не владний над материнським горем. І скільки б не минуло років і десятиліть від того недільного ранку, коли пролунало страшне слово «війна», вони ніколи не
принесуть спокою матерям, діти яких віддали найцінніше, – життя – в боротьбі з нацистськими загарбниками.

ХВИЛИНА МОВЧАННЯ
Пісня «Мальви» у виконанні Котенко Катерини.
Вед.2. 1944 рік. Війна проти нацистів наближається до переможного кінця. У
жовтні 1944 завершилося визволення всієї території України.
Вед.1. Болем і горем, смертю і покаліченими долями відгукнулася в душах українців війна. І наш волелюбний народ не скорився. Всі, як один, піднялися на боротьбу з ненависним ворогом.
Котився грізно невблаганний вал  Святого гніву, помсти і розплати,
І ось він, день, коли за перевал
Фашистську нечисть вимели наші солдати!
Настала довгоочікувана визвольна весна 1945 року.
Вед.2. Воїни – українці зробили вагомий внесок в перемогу над нацистською Німеччиною та її союзниками. Бойовими нагородами було відзначено два з половиною мільйони людей.

Вед.1. На цьому мітинг, присвячений 73-річниці перемоги над нацистами в Європі вважається закритим.

Матеріали надано педагогом-організатором Ковальовою І.О.

08.05.18

Всеукраїнський радіодиктант єдності

09.11.17

Місячник “Цивільного захисту”

У рамках проведення Місячника “Цивільного захисту” в школі проведений конкурс малюнків і стіннівок “Безпечне місто”, у якому взяли участь учні 5-8 класів.

Матеріали надані заступником директора з НВР Лєсняк Н.А.