Міжнародний день рідної мови

Міжнародний день рідної мови

Що є найцінніше в житті кожної людини? Рідна мати, рідна земля, рідна мова. У рідному слові початок усіх початків людського буття. Пам’ятаймо завжди про це, бережімо, плекаймо, збагачуймо, примножуймо красу рідної мови. Людина, яка забула свою мову, не живе, а існує.

21-го лютого всі народи Землі відзначають Міжнародний день рідної мови. За недовгий час свого існування це свято вже стало традиційним, адже це один з тих днів, коли кожен має змогу відчути себе частиною свого великого народу.     Заснування Дня рідної мови має велике значення, адже, за оцінками фахівців, із понад 6000 мов, які нині існують у світі, значна частина перебуває під загрозою зникнення у найближче десятиріччя. Щороку повністю перестають вживатися близько десяти мов. Для того, щоб мова не зникла, за свідченням науковців, необхідно, щоб нею спілкувалися принаймні сто тисяч людей. Міжнародний день рідної мови, проголошений Генеральною конференцією ЮНЕСКО в листопаді 1999 року, вiдзначається щороку з лютого 2000 року для сприяння мовній і культурній різноманітності.

В Україні цей день відзначається з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку й використанню інших мов національних меншин України Президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови.

21 лютого 2017 року в ЗОШ №35 були проведені різноманітні заходи щодо відзначення Міжнародного дня рідної мови. 307 учнів школи написали диктант єдності «Україна – наша земля, наша Батьківщина». Також був проведений всеукраїнський конкурс з народознавства «Патріот». Серед учнів 5-6-х класів пройшов конкурс читців «Звучи, прекрасна наша мово!», переможцями якого стали учні: Лісняк Дарина (5-А), Трубіцина Арина (5-Б), Нечаєва Софія (6-А).

РІДНА МОВА В РІДНІЙ ШКОЛІ Рідна мова в рідній школі!  Що бринить нам чарівніш?  Що нам ближче і миліш  І дорожче в час недолі?  Рідна мова! Рідна мова!  Що в єдине нас злила, —  Перші матері слова,  Перша пісня колискова.  Як розлучимось з тобою,  Як забудем голос твій  І в Вітчизні дорогій  Говоритимем чужою?!  Краще нам німими стати,  Легше гори нам нести,  Ніж тебе розіп’ясти,  Наша мово, наша мати!  Ні! В кім думка прагне слова! Хто в майбутнім хоче жить,  Той всім серцем закричить: — В рідній школі — рідна мова!  І спасе того в недолі  Наша мрія золота,  Наше гасло і мета  — Рідна мова в рідній школі. О.  Олесь

 

Автор матеріалу учитель української мови Г.П.Хомич