Інформаційна кампанія з профілактики тютюнопаління серед учнів 9-11 класів в Донецькій області від ДУ “Донецький ОЦКПХ МОЗ”

Чому важливо говорити про тютюн.

          Звичка куріння виникла ще з 2000 року до нашої ери, коли американські індіанці вдихали дим, що виникав під час розпалювання листків рослини Nicotiana tabacum.

12 жовтня 1492 року іспанська флотилія, яку очолював Христофор Колумб, припливла до невідомого острова. Коли члени екіпажу висадилися на суходіл, їх зустріли місцеві мешканці, які випускали з рота дим, після того як втягували його з рулонів скрученого тютюнового листя. Ці рулони іспанці називали «сигаро». Коли експедиція повернулась додому, то серед багатьох дивовижних подарунків було і листя тютюну. Спочатку цій рослині приписували дивовижні цілющі властивості. Звичка  куріння стала поширюватися Європейським та Азійським континентами, періодично збільшуючись під час війн та стресових ситуацій. У 2019 році в США кількість передчасних смертей від вживання тютюну перевищила число працівників, зайнятих в тютюновій промисловості у відношенні 4:1. Існували міфи про користь паління, які широко були поширені в першій половині 20 століття і які пропагували  тютюнові компанії до появи ґрунтовних медичних досліджень. Ряд таких міфів  існує і досі, попри наявність кричущих медичних фактів про шкідливі наслідки тютюнопаління.

Згідно з даними ВООЗ, глобальна тютюнова епідемія щороку вбиває 1,2 мільйона людей у світі та близько 13000 українців, які не є курцями та помирають через хвороби, спричинені вторинним тютюновим димом. 

 Факти про куріння

  • На нашій планеті палять приблизно 1,3 мільярда людей.
  • Кожні 6 секунд у світі через тютюн вмирає приблизно одна людина, тобто відбувається кожен десятий випадок смерті серед дорослих.

За словами єврокомісара з охорони здоров’я і захисту прав споживачів,   тютюн вбиває 650 тисяч європейців щороку

  • За 1 секунду на Землі викурюється 300 000 сигарет. Встановлено, що середньостатистичний курець в ЄС викурює 14 сигарет на день.
  • Тютюн вбиває майже половину людей, які його споживають.
  • Щорічно  від хвороб, спричинених курінням, помирає майже 9 млн. людей, з них 1,2 млн. – некурці, що піддаються впливу вторинного тютюнового диму і наражаються на суттєву небезпеку як пасивні курці.
  • Загальна маса недопалків на планеті за 1 рік становить 2 520 000 тонн.

«Тютюнова» статистика України

  • 63,1 % курців заявили, що зацікавлені у відмові від куріння, а серед тих, хто будь-коли курив щодня, 26 % вже є колишніми курцями;
  • 86 % населення України підтримує заборону куріння на всіх робочих місцях;
  • Підтримка повної заборони реклами тютюну серед населення — 70 %;
  • 69,5 % вважає, що куріння кальяну призводить до серйозних захворювань;
  • Всього в країні нараховується близько 6,2 мільйонів активних курців, що складають третину всього працездатного населення країни;
  • Україна посідає 17 місце в списку країн-лідерів за кількістю курців;
  • Щорічно до числа курців долучаються не менш 100 000 українців;
  • Кожен четвертий підліток в Україні викурює першу сигарету у віці 10-11 років;
  • Україна є другою країною у світі (після Чилі), де у віці 13-15 років курять більше 30 % юнаків і дівчат;
  • Україна займає ІІ місце за кількістю викурених сигарет на одного громадянина. На кожного українця припадає понад 2500 сигарет — майже 7 щоденно;
  • За офіційною статистикою в Україні щороку від хвороб, пов’язаних з курінням, помирає 130 тисяч чоловік.
  • Вживання тютюну і нікотину є однією з основних причин неінфекційних захворювань  та передчасних смертей у  всьому світі. Україна не  є винятком. Ці захворювання створюють тяжкий економічний тягар для країни й  щорічно вартують мільярдів доларів через втрату продуктивності праці, передчасних смертей та підвищених витрат на охорону здоров’я. Щорічні економічні збитки України від тютюнопаління складають близько 3 мільярдів доларів
  • Згідно з результатами дослідження «Глобальне опитування дорослих щодо вживання тютюну» (2017 рік), з 2010 по 2017 роки поширеність щоденного тютюнокуріння в Україні зменшилася на 20 %. Щоденно споживають тютюнові та нікотинові вироби 23,0%  населення, у тому числі 37,5% чоловіків та 11,1%  жінок; епізодично -6,8%, у тому числі 10,3% чоловіків та 3,8% жінок. 
  • Результати дослідження STEPS (2019 рік) свідчать, що третина населення (33,9 %) віком 18–69 років є активними курцями, серед яких половина усіх чоловіків та кожна шоста жінка. 
  • Протягом останніх трьох років поширеність куріння серед молодих людей віком 18–30 років також  збільшилася (з 27,6 % у  2019 році до  31,0 % у  2022 році). 
  • Поширеність куріння сигарет серед підлітків віком від  13 до  15 років зменшувалася постійно з 24,0 % у 2005 році до 9,2 % у 2017 році. 
  • Водночас серед молоді зростає куріння кальяну, електронних сигарет (далі – е-сигарет) та пристроїв для електричного нагрівання тютюну (далі – ТВЕНів). Зокрема, 11,3 % підлітків віком від  15 до 17 років курять кальян, а 18,4 % підлітків віком 13–15 років нині є споживачами е-сигарет (GYTS, 2017 рік)

 За даними ВООЗ та МОЗ України дослідження показує: якщо молодь віком 12-17 років віку палить, то ймовірність вживання ними героїну у 12 разів, а кокаїну у 51 раз вища, ніж у тих, хто не палить.

       НІЗ (неінфекційні захворювання) – це захворювання, які не передаються від  людини до людини. Їх виникнення і розвиток не пов’язані із вірусами чи бактеріями, натомість залежить від впливу низки факторів ризику: поведінкових, спадкових, метаболічних, екологічних факторів та стану довкілля. Вплив вживання тютюну та нікотину є одним із ключових факторів ризику виникнення неінфекційних захворювань.

Стратегія профілактики та боротьби проти основних неінфекційних хронічних захворювань (НІЗ). Підхід «5Х5»
5 КЛЮЧОВИХ ЗАХВОРЮВАНЬ 5 КЛЮЧОВИХ ФАКТОРІВ РИЗИКУ
1.Серцево-судинні захворюванняВживання тютюну та нікотину
2. Онкологічні захворюванняВживання алкоголю
3.Хронічні обструктивні захворювання легеньНездорове харчування
4. Цукровий діабет II типуНедостатня фізична активність
5. Психічні розладиЗабруднення повітря

Куріння та пероральне вживання тютюну є «єдиним найважливішим ризиком для здоров’я людини в розвинених країнах, якому можна запобігти, і важливою причиною передчасної смерті в усьому світі».

ДЕРЖАВНА УСТАНОВА «ДОНЕЦЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ»