Інформаційна кампанія з профілактики тютюнопаління серед учнів 9-11 класів

Стаття №8

Що шкідливіше – пасивне чи активне куріння?

Пасивне куріння – це вдихання вторинного тютюнового диму, який надходить в навколишнє середовище через паління (побічний дим – більш токсичний), та диму, який видихає курець (основний дим). В середньому, вдихання тютюнового диму на 30 % збільшує ризик розвитку раку легень, астми, а також інфаркту. Вдихання вторинного тютюнового диму може відбуватися усюди, де є курці. За оцінками Всесвітньої організації здоров’я, 200 тисяч осіб щорічно вмирає внаслідок впливу на них тютюнового диму на роботі. Близько 700 мільйонів дітей вдихає повітря, яке забруднене тютюновим димом. За інформацією ВООЗ приблизно 40 % всіх дітей у світі, 33 % чоловіків і 35 % жінок некурців регулярно наражаються на ризикований вплив пасивного куріння.

 

.http://labcentr.kr.ua/wp-content/uploads/2021/07/3-14-300x168.jpg

  Результати багаточисельних наукових досліджень переконливо доводять, що в середньому негативний вплив пасивного куріння для людини, яка не палить, дорівнює викурюванню однієї сигарети кожні 5 годин. І активний, і пасивний курець отримують майже однакову шкоду для здоров’я відповідно до кількості викурених сигарет.  

Одночасно пасивні курці можуть отримати більшу шкоду від окремих речовин, які містить тютюновий дим. Це пояснюється тим, що активний курець курить сигарету із фільтром, а пасивний курець дихає димом без жодних фільтрів. Дим, який проходить через фільтр, є менш шкідливим, оскільки деякі з шкідливих частин вуглецю осідають у фільтрі і їх концентрація є набагато меншою. Якщо дим виходить з кінчика сигарети та безпосередньо вдихається пасивним курцем, він отримує ударну дозу усіх сполук тютюнового диму.

Вторинний тютюновий дим містить  7000 хімічних речовин, з яких щонайменше 250 є токсичними, а  69 викликають онкологічні захворювання. Вдихання вторинного тютюнового диму може відбуватись усюди, де є курці. Деякі дослідження довели, що у пасивних курців з’являються такі самі проблеми зі здоров’ям, як і у активних курців. Курці помилково вважають, що усунути вплив тютюнового диму на оточуючих можна, якщо відійти якомога далі. Наприклад, стати на сходовому майданчику, збоку від входу до офісного центру, біля відкритого вікна. Але це не працює. Вся проблема в мікрочастинках: тютюновий дим, що видихається, містить частинки, які осідають на одязі, руках, меблях, у салоні автомобіля або просто поширюються у повітрі надворі.

  Пасивне куріння і діти.

В середньому, вдихання тютюнового диму на 30 % збільшує ризик розвитку раку 

легень, астми, а також інфаркту. Згідно з даними ВООЗ, майже половина дітей у світі (700 млн.) наражається на небезпеку від тютюнового диму 1,3 млрд.  дорослих-курців. Дитячий організм є набагато вразливішим та чутливим до тютюнового диму, оскільки легені дітей менші, і їх імунна система менш розвинена, що підвищує вірогідність розвитку легеневих інфекційних захворювань та інфекцій вуха. Крім того, діти частіше дихають, ніж дорослі, відповідно, вони вдихають більше шкідливих речовин на кілограм маси тіла, ніж дорослий за такий же проміжок часу. Вимушене паління дітей стає причиною або суттєво підвищує ризик:

  • застуд,  бронхітів, пневмоній, хронічних порушень дихання, астми;
  • інфекцій середнього вуха, гострого отиту, менінгіту;
  • серцево-судинних та неврологічних ускладнень;
  • карієсу 

Смертність через пасивне куріння.

За даними глобального дослідження, проведеного Всесвітньою організацією охорони здоров’я вдихання вторинного тютюнового диму спричиняє до 1,2 млн. випадків передчасної смерті в рік: 31% померлих – діти, 47% – жінки . В Україні щороку від тютюнового диму помирає понад 130 тис. українців, з них більш як 10 % – пасивні курці. За оцінками Міжнародної організації праці щорічно у світі через пасивне куріння на робочому місці помирає 200 тис. людей.

Смертність серед дітей.

Дослідження свідчать, що кожного року в США не менше 6200 дітей помирає внаслідок паління батьків. Із цієї кількості 2800 смертей обумовлені низькою вагою новонародженого внаслідок паління вагітної матері; 2000 смертей – синдром раптової смерті новонародженого, викликаного вторинним димом; 1100 смертей зумовлені респіраторними інфекціями; 250 смертей викликані пожежами через сигарети, сірники, запальнички, а ще 14 смертей обумовлені астмою.

Пасивне куріння під час вагітності.

Жінкам, які завагітніли, рекомендують кинути палити та уникати місць, де палять. Адже пасивне куріння у вагітних збільшує ризик появи патологій у дитини як під час вагітності, так і після народження. Зокрема, пасивне куріння може стати однією з причин передчасних пологів, розвитку патологій у плоду, а також призвести до появи в дитини вад серця, різних захворювань внутрішніх органів. Є таке поняття як дим від третіх осіб, тобто залишки тютюну, які залишились від сигарет на меблях, килимах або речах. Складові диму можуть триматись місяцями та роками. Токсини від диму потрапляють у кровоток вагітної, коли вона торкається таких речей або предметів. Звичайно, жінка передає токсини дитині. 

 Пасивне куріння від електронних цигарок.

           Електронні курильні пристрої, які представляють собою пластикові або металеві трубки і містять картридж з рідиною, називають електронними сигаретами. Вони нагрівають та випаровують розчини, які містять нікотин. При нагріванні трубки курець вдихає рідину, яка перетворюється на аерозоль, а дим видихає у навколишнє середовище. Якщо людина знаходиться поруч з курцем електронних цигарок, вона також вдихає дим, насичений токсинами. Аерозоль містить високу концентрацію ультрадисперсних сполук, які можуть спричинити розвиток багатьох респіраторних захворювань. Вплив електронної сигарети на здоров’я людини залежить від того, який хімічний склад рідини використовувався та який механізм роботи електронної сигарети. В аерозолях для електронних сигарет міститься як мінімум 10 хімічних сполук, які відносять до канцерогенів (нікель, нікотин, ацетальдегід, бензол, свинець, ізопрен, толуол та інші). Вони здатні викликати почервоніння очей, подразнення горла та дихальних шляхів.

Вторинний тютюновий дим – загроза для оточення та самого курця !

Кинути курити – найкраще рішення для вашого здоров’я та для здоров’я оточуючих людей !

ДЕРЖАВНА УСТАНОВА «ДОНЕЦЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ»