Інформаційна кампанія з профілактики тютюнопаління серед учнів 9-11 класів

        Стаття №9

Профілактика  та лікування залежності від тютюну 

(нікотинової залежності).

ВООЗ розглядає куріння як захворювання, яке викликане нікотиновою залежністю.  Паління є одним з головних та найпоширеніших факторів ризику багатьох захворювань, включаючи злоякісні.

Слід зазначити, що обізнаність населення щодо шкоди від куріння зростає. Протягом останніх 12 місяців:  згідно офіційних даних 63,1% теперішніх курців  планують відмовитися від куріння, 16,4% відчувають потребу у професійній допомозі. 48,2% тих, хто намагався протягом останніх 12 місяців   припинити курити, робив це  через турботу про  власне здоров’я. 21,4% теперішніх та колишніх курців, які відмовилися від куріння впродовж останнього року, зверталися до лікаря або іншого професійного медпрацівника.

Поширеність вживання тютюну серед молоді визиває занепокоєння. Все частіше молодь використовує нові пристрої для куріння, такі як системи нагрівання тютюну та електронні сигарети, а також кальян. 

Куріння – це залежність ! Багато курців не можуть відмовитися від куріння без професійної допомоги у зв’язку з тим, що є залежними від нікотину у різних аспектах: фізичному, психологічному, поведінковому (соціальному). Три категорії залежності  виділені окремо, однак можуть проявлятися і одночасно. Фізична залежність –  сильне бажання закурити на фізіологічному рівні. При відмові від куріння організм курця переживає синдром відміни, який ще називають абстинентним синдромом або «нікотиновою ломкою». Пережити цей період може бути складно, однак цілком реально.  Психологічна (емоційна) залежність – асоціація процесу куріння з певними емоціями, думками та переконаннями.  Куріння – це більшою мірою психологічна залежність. Поведінкова (соціальна) залежність – зв’язок між курінням та певними аспектами життя. Наприклад, людина курить, коли п’є каву, говорить по телефону, спілкується з друзями, які курять та інше.

Тютюнова залежність є хронічною хворобою, яка часто потребує багаторазових втручань і кількох спроб припинити курити. Залежність не означає, що кинути курити неможливо, вона означає, що залежним курцям кинути курити важче. Тому дуже важливо, щоб підлітки отримували сучасну та достовірну інформацію про шкоду куріння, у тому числі нових пристроів, з метою запобігання потраплянню на гачок нікотинової залежності.

Існує детальний тест Фагерстрема, який дозволяє досить детально визначати рівень нікотинової залежності*.

Найважливішим фактором, що визначає успіх спроби кинути палити, є відповідна мотивація. Особи, що не мають сильної мотивації та рішення відмовитися від залежності, найчастіше повертаються до неї, тоді як люди з сильною мотивацією здатні кинути палити без додаткової допомоги (але ефективніше з допомогою). Спочатку курець не розглядає відмови від залежності, однак різні фактори впливають на те, що він починає задумуватись  про те, щоб кинути палити, а потім кидає палити. У процесі

  припинення куріння людині доведеться уникати або змінювати обставини, за якими вона курить. Боротьба із симптомами з однієї категорії залежності може допомогти одночасно побороти і симптоми іншої. Кожен із видів залежності має свої особливості, і для кожного є методи, як його позбутися. Процес припинення куріння є індивідуальним та може проходити абсолютно по-різному для різних людей. 

Існують методи допомоги, які ефективно підвищують шанси на успіх спроби відмови від 

вживання тютюну.

   Фахівці рекомендують  тим, хто  кидає палити :

  •   Створити свій власний план відмови від куріння (призначити дату відмови від куріння;

повідомити  близьких, друзів про своє рішення кидати курити, це простіше з підтримкою   

найближчих; сформулювати та записати причини відмови від паління);

  •  Максимально уникати ситуацій, в яких  зазвичай  людина починає палити. Наприклад, не 

треба  ходити на перекури з друзями,  необхідно відмовитися від походів у  ті місця, в яких        

оточуючі  палять;

  •  Позбавитися від предметів, що нагадують про куріння (сигарети, електронні прилади для 

паління, запальнички та інше). Не повинно бути ніяких спокус.  Якщо є спокуса, то курець може      

на неї піддатися;

      –   Кинути палити  допоможуть фізичні навантаження, зайняття спортом. Коли хочеться курити, необхідно робити легкі вправи, наприклад, присідати або віджиматися.  Особливо ефективне зайняття спортом у спортивній секції; 

      –     Існує ряд продуктів, які допомагають людині позбутися шкідливої ​​звички. Це, як не дивно, різні трави: базилік, кріп, петрушка або листя селери. Фахівці рекомендують готувати «зелені» коктейлі. Крім того, в такі напої варто додавати моркву, буряк та помідори. Овочі допомагають виводити з організму шкідливі токсини, які залишаються в тілі після куріння;

      –   Досить ефективним у боротьбі з курінням є полоскання порожнини рота в’яжучими засобами, що викликають неприємність тютюнового диму. В якості таких засобів застосовують 0,25% розчин азотнокислого срібла, розчин евкаліптової олії (15-20 крапель на склянку). Полоскати рота цими речовинами належить кілька разів на день, причому безпосередньо перед спробою закурити.

  Часто молоді люди продовжують палити, боячись набрати зайву вагу при відмові від паління. Слід зазначити, що як правило, у молодих людей вага приходить до норми протягом кількох місяців. Під час, коли здійснюється розставання з тютюном, бажано налагодити свій раціон: він повинен бути смачним, корисним, а головне бути помірним по калорійності  (обмежено  вживання  різних шоколадок, цукерок і інших перекусів). З солодкого перевагу віддавати фруктам, замість цукру- мед.

             Якщо у людини не виходить кинути курити самостійно, обов’язково необхідно звертатися до свого сімейного лікаря! Саме лікар може надати допомогу у відмові від куріння – провести мотиваційне консультування, спрямувати до бажання змінити поведінку, при необхідності направити до відповідних спеціалістів (нарколога, психотерапевта) тощо. В  процесі припинення куріння дуже важлива підтримка  близьких людей (членів родини, друзів, родичів), які можуть зіграти важливу роль у процесі відмови від куріння та допомогти кинути курити назавжди.  

 В Україні існують інструменти, які допомагають людям кинути курити та позбутись залежності від нікотину. Для послуг тих, хто прийняв рішення кинути курити існують корисні ресурси: 

  • 👉https: //stopsmoking.org.ua/whyto/prichini-kinuti-kuriti/
  • 👉Відео про прості способи відмови від куріння: 

               https: //www.youtube.com/watch?v=_NnwuIH3ZKA

На сайті stopsmoking.org.ua/whyto/prichini-kinuti-kuriti/ є багато корисної літератури 

щодо того як кинути курити.

«Гаряча» лінія – телефонний сервіс для людей, які хочуть позбутися тютюнової

залежності. Для того, щоб отримати безкоштовну професійну консультацію, ви можете зателефонувати на безкоштовний номер 0-800-50-55-60.

Припинення куріння є сприятливим для здоров’я будь-якого курця і людей, які його оточують. Відмова від тютюнокуріння та інших форм вживання тютюну дає величезний оздоровчий ефект для організму людини !

ДЕРЖАВНА УСТАНОВА «ДОНЕЦЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ»

                    * ТЕСТ ФАГЕРСТРЕМА НА ВИЗНАЧЕННЯ НІКОТИНОВОЇ ЗАЛЕЖНОСТІ

Будь ласка, дайте відповідь на питання тесту.

           1. Як швидко людина після пробудження викурює першу сигарету.

Відповіді: після 60 хвилин-0 балів, 31-60 хвилин- 1 бал, 6-30 хвилин – 2 бали

2. Чи важко утриматися від куріння у місцях, де це заборонено (кафе, кінотеатрі 

тощо).

Відповіді: Ні- 0 балів, Так- 1 бал.

3. Від якої сигарети найбільше не хотілось би відмовитися?

Відповіді: будь- якої іншої- о балів, першої вранці- 1 бал.

4. Скільки сигарет викурюєте в день:

Відповіді: 10 та менше- 0 балів, 11-20-1 бал, 21-30- 2 бали, 31  та більше- 3 бали.

5. Чи курите ви частіше впродовж перших годин  після прокидання, ніж упродовж 

усього дня?

Відповіді: ні- 0 балів, так- 1 бал.

      6. Чи курите ви тоді, коли такий хворий, що знаходитесь у  ліжку більшу частину 

дня:

Відповіді: ні- 0 балів, так- 1 бал.

Інтерпретація даних  тестування:

  • 0-2 бали.    Дуже низька нікотинова залежність.
  • 3-4 бали.    Низька нікотинова залежність.
  • 5 балів.      Середня нікотинова залежність. 
  • 6-7 балів.   Висока нікотинова залежність.
  • 8-10 балів. Дуже висока нікотинова залежність